::: Computer in de camper

Tegenwoordig is een computer bijna onmisbaar.
Een laptop of een minipc is erg ideaal in een camper of caravan.
Iedereen kent de laptop wel, erg makkelijk om mee te nemen. Maar wel weer erg diefstal gevoelig. En je bent weer een aparte adapter nodig om hem op de 12 volt van de camper te laten draaien.
Een andere mogelijkheid is een minipc. Dit is een complet pc die in een autoradio uitsparing past. Dit is heel makkelijk omdat de meeste campers vaak een mogelijk hebben om een extra autoradio te plaatsen.

 

::: Handige linkjes

- Minipc
- Zx-yagi antennes
- Alles over wireless
- Netwerkzoeker
- Wildpackets

::: MiniPc

Door uw camper te verrijken met een Mini pc kunt u nog optimaler genieten van uw vakantie. Ook met slecht weer of tijdens een lange reis kunnen de kinderen of uzelf zich uitstekend amuseren met de mogelijkheden die de Mini pc u biedt.

Het voordeel van de Mini pc uit zich vooral in ruimtebesparing. U kunt de Mini pc namelijk in een handomdraai wegwerken onder een tafel en koppelen aan een LCD – scherm/tv.

Randapparatuur als een losse dvd-speler, spelcomputer en een stereotoren hoeft u niet meer mee te nemen. De superkleine Mini pc neemt al deze functies over. De Mini pc vormt het media centrum in uw caravan, waarop u alle digitale apparaten kunt aansluiten.

Hieronder een korte opsomming van uw specifieke voordelen:

Navigatiesysteem
Internetten via UMTS/WIFI
Films afspelen
Televisie kijken via satelliet of digitenne
Muziek afspelen
Computerspellen spelen
Achteruitrijcamera

 

::: internet

Als je een computer in de camper hebt, dan wil je hier natuurlijk ook maximaal gebruik van maken. Door de route- en gebieds-info op te kunnen vragen.
Daarvoor moet je meestal het internet op.
Tegenwoordig zijn er heel veel benzinepompen, campings, en hotels die een wireless accepoint hebben. Zo ben je in staat om draadloos te gebruik maken van een ander zijn internet verbinding (vaak wordt hier wel een kleine vergoeding voor gevraagd op benzinepompen na).
Nadeel is dan vaak het bereik van een standaard wireless-lan kaart. Hierin zit altijd een antenne met een zeer klein bereik. In het open veld misschien wel 100 meter, maar in de camper vaak niet meer dan 5 meter.
Daarom is het verstandig om hiervoor een externe antenne te plaatsen.
Dit heeft als voordeel dat je het signaal buiten je voertuig oppikt, dit scheelt al een heleboel meters. En een externe antenne heeft vaak meer vermogen en hierdoor ook een echt groot bereik (mijn ervaring is zeker 50 meter in bebouwde kom).

 

::: betalen voor even internet toegang?

Ja dan de volgende vraag, kan het niet anders want betalen doen wij niet graag.
Het is ook mogelijk om met behulp van een netwerkzoek-programma (zoals netstumbler) op zoek te gaan naar open netwerken.
Met dit programma kun je zien of iemand een open netwerk heeft.
Hier kun je dan als dit gevonden hebt gebruik van maken. Maar omdat dit niet het meest voorkomende netwerk is kun je ook proberen een netwerk te kraken.
Zolang je hier niets wijzigd ben je volgens mij niet strafbaar.
Hiervoor ben je een netwerkkaart nodig die airopeek drivers ondersteunt, dit lukt dus niet met het standaard kaartje wat bij de antenne zit.
Dan moet je een kaart hebben zoals hiernaast. Als je deze kaart in je labtop installeert, dan kun hier weer je externe antenne op aansluiten.
Dan ga je naar wildpackets en download je de juiste driver (de kaart hiernaast heeft een atheros chipset).
Dan kun je met een programma (bijvoorbeeld airsnort) de key kraken.
Voor meer info kun je beter even gaan kijken op een wifi-forum.

 

::: GPS

Een GPS muis is onmisbaar voor de camperaar. Hiermee zijn alle andere routplanners direct overbodig. Want als u zo'n muis aansluit op de pc dan kun hem nl. direct integreren in je routeplanner.
Naast route en snelheid bepalen is het mogelijk om draadlose netwerken in kaart te brengen.
Tijdens het rijden zet je netstumbler aan (hierin zit ook een gps optie) En hiermee kun je heel mooi in kaart brengen waar zich draadloze netwerken bevinden.
Later is zo heel eenvoudig terug te zoeken waar zich een (open)netwerk bevind.
Zo kun je bij een volgende trip je stops zo plannen dat je overal internet hebt.

 
     
  ::: terug